Sernik kawowy

0 (0 ocen)

Pyszny, delikatny sernik pachnący kawą i czekoladą na ciasteczkowym spodzie :)

Składniki:

  • Ciasteczkowy spód:
    -500g ciastek zbożowych
    -120g roztopionego masła
    Masa serowa:
    -1kg sera zmielonego dwukrotnie
    -150ml śmietany kremówki
    -6 jajek
    -2 szklanki cukru
    -200g gorzkiej czekolady
    -3 łyżki mąki pszennej
    -5 łyżek kawy rozpuszczalnej
    Dodatkowo:
    -gotowa polewa czekoladowa

Sernik kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczkowy spód:
    Ciasta skruszyć w blenderze.Skruszone ciastka przesypać do miski, dodać masło i wymieszać na jednolitą mokrą masę.Dno blachy o wymiarach 25 x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia.Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
  • 2. Masa serowa:
    Śmietanę podgrzać na małym ogniu następnie dodać do niej czekoladę i kawę.Gdy składniki się rozpuszczą ściągnąć z ognia.Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać żółtka,mąkę pszenną i ciepłą śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i lekko wymieszać.Masę wylać na spód ciasteczkowy.Piec w temp. 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Sernik przestudzić w stygnącym piekarniku.Sernik pokroić i polać polewą czekolawodą

Komentarze

Podobne przepisy