Sernik kasztanowy z kawową pianką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

W zasadzie miałam na tą niedzielę upiec makowiec, ale w sklepie zobaczyłam te kasztany, a jeszcze nic z nich nigdy nie robiłam i od razu pomyślałam o serniku i wyszedł pycha, zapraszam:)

Składniki:

  • Spód:
    75 g herbatników
    100 g draży orzechowych
    75 g margaryny tortowej
    Masa:
    500 g sera białego półtłustego
    250 g kasztanów
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    Pianka:
    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki wrzątku
    200 ml śmietany 30%
    1 śmietan-fix
    1 łyżeczka cukru pudru
    Tortownica 17 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik kasztanowy z kawową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fijjuo 1. Spód:
    Do dużego woreczka foliowego wrzucić herbatniki oraz draże i wałkiem je rozdrobić ale niezbyt drobno, nie musi to być proszek mogą być większe kawałki.
  • image-1alyna6 2. Przełożyć do miski, dodać kawałki margaryny i rozetrzeć wszystko w palcach. Konsystencja powinna być mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i dno wylepić kruszonką, uklepać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • image-1is5ev7 3. Masa:
    Kasztany umyć i dobrze osuszyć. Naciąć na krzyż każdą sztukę. Zagotować około 1 litra wody, posolić ją i wrzucić kasztany. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skorupki i skórki.
  • image-1fkki0x 4. Masło roztopić i ostudzić.
    W maszynce do mielenia zmielić połowę sera.
  • image-115hx1m 5. Następnie zmielić kasztany a potem resztę sera. Przełożyć do miski i wymieszać oba składniki. Zmielić całość po raz drugi.
  • image-02rsmwl 6. Do miski wbić jajka i dodać cukier, utrzeć na jasny krem.Następnie cały czas ucierają dodać mąkę i cienki strumieniem wlewać margarynę.
  • image-1jygy78 7. Następnie po łyżce dodawać ser i mieszać do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany spód.
  • 8. Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki.
  • 9. Pianka:
    Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić.
    Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasztany Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Sobota 22.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=245

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować