W zasadzie miałam na tą niedzielę upiec makowiec, ale w sklepie zobaczyłam te kasztany, a jeszcze nic z nich nigdy nie robiłam i od razu pomyślałam o serniku i wyszedł pycha, zapraszam:)
Składniki:
Spód:
75 g herbatników
100 g draży orzechowych
75 g margaryny tortowej
Masa:
500 g sera białego półtłustego
250 g kasztanów
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Pianka:
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wrzątku
200 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 łyżeczka cukru pudru
Tortownica 17 cm
Sernik kasztanowy z kawową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Do dużego woreczka foliowego wrzucić herbatniki oraz draże i wałkiem je rozdrobić ale niezbyt drobno, nie musi to być proszek mogą być większe kawałki.
2.Przełożyć do miski, dodać kawałki margaryny i rozetrzeć wszystko w palcach. Konsystencja powinna być mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i dno wylepić kruszonką, uklepać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
3.Masa:
Kasztany umyć i dobrze osuszyć. Naciąć na krzyż każdą sztukę. Zagotować około 1 litra wody, posolić ją i wrzucić kasztany. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skorupki i skórki.
4.Masło roztopić i ostudzić.
W maszynce do mielenia zmielić połowę sera.
5.Następnie zmielić kasztany a potem resztę sera. Przełożyć do miski i wymieszać oba składniki. Zmielić całość po raz drugi.
6.Do miski wbić jajka i dodać cukier, utrzeć na jasny krem.Następnie cały czas ucierają dodać mąkę i cienki strumieniem wlewać margarynę.
7.Następnie po łyżce dodawać ser i mieszać do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany spód.
8.Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki.
9.Pianka:
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić.
Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego!
Komentarze