Sernik karpatkowy

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Sernik zrobił furorę wśród znajomych. Jest łatwy ale niecodzienny.

  • 60 min

Składniki:

  • Masa serowa: - duże opakowanie herbatników petitków
    - 1 szkl cukru
    - 6 jajek
    - 1 kg sera sernikowego
    - duże opak śmietany 18%
    - 3/4 szkl oleju
    - budyń śmietankowy

    Masa karpatkowa:
    -5 jajek
    - 1 szkl cukru
    - 2 cukry wanilinowe
    - 1 szkl mleka
    - 4 łyżki mąki
    - 1 masło
    oprócz tego: polewa czekoladowa, posypka lub wiórki kokosowe

Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Karpatka Desery Herbaty

Sernik karpatkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonujemy masę sernikową:
    Cukier ubijamy z jajkami, dodajemy wszystkie pozostałe składniki miksując na gładką masę. Dno blachy wykładamy herbatnikami (uprzednio smarujemy blachę tłuszczem).
    Masę przelewamy ostrożnie i pieczemy ok 45 minut na kremowy kolor w temperaturze 160 stopni C.
    Odstawiamy do wystygniecia.

  • 2. Masa karpatkowa:
    mleko podgrzewamy w garnuszku, dodajemy ubitą masę z pozostałych składników (oprócz masła!) i miksujemy do zagotowania. odstawiamy do wystygnięcia. Po ostygnieciu masę ubijamy z masłem.
  • 3. Na upieczonym serniku wykładamy resztę herbatników, na to wykładamy mase karpatkową. Polewę czekoladową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i polewamy ciasto, dekorujemy.

Porady

Zamiast samodzielnego wykonania masy karpatkowej, możemy użyć tej gotowej. Wystarczy przygotować ją z zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Mąka Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować