Sernik kakaowo-śmietankowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
2.Jajka ubijamy ze śmietaną. Mleko zagotowujemy. Wlewamy masę jajeczną, gotujemy, mieszając. Gdy zetnie się w ser, przelewamy przez sito wyłożone gazą. Odcedzamy i studzimy.
3.Masło ucieramy z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodajemy ser, kwasek cytrynowy i 1/2 op. olejku. Masę dzielimy na dwie części. Jedną mieszamy z kakao.
4.Biszkopty układamy na dnie tortownicy (śr. 24 cm). Wykładamy masę kakaową, układamy warstwę biszkoptów i przykrywamy jasną masą. Układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki, by galaretka zastygła.
Komentarze