Sernik kajmakowy z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ten sernik i jestem pewna że każdy kto go spróbuje tak samo będzie go uwielbiał

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    -100 g orzechów laskowych
    -150 g herbatników
    -1 łyżka cukru
    -100 g margaryny
    Masa:
    -1 kg sera do serników
    - 1 cukier waniliowy
    -5 jajek
    -2 płaskie łyżki mąki pszennej
    -1/4 szklanki cukru
    -200 g masy kajmakowej
    -100 g margaryny
    Polewa:
    -200 g masy kajmakowej
    -50 ml mleka
    Dekoracja:
    -50 g żurawiny suszonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik kajmakowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć w misce, połączyć z margaryną i gnieść palcami.Dodać posiekane drobno orzechy. Wyłożyć masę na blachę wyrównać i wstawić do piekarnika na około 10 minut.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masę kajmakową i miksować. Następnie dodać kolejno jajka ser i mąkę. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Sprawdzać patyczkiem do szaszłyków, gdy nie będzie lepiący, sernik jest gotowy
  • 3. Kiedy sernik całkowicie ostygnie przygotować polewę.Masę kajmakową włożyć do garnuszka dodać mleko i gotować na małym ogniu aż masa stanie się bardziej płynna. Gotową masą polać sernik. Na koniec sernik posypać żurawiną.

Porady

Nie wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie wystygnie żeby nie opadł

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować