Uwielbiam ten sernik i jestem pewna że każdy kto go spróbuje tak samo będzie go uwielbiał
60 min
Składniki:
Spód:
-100 g orzechów laskowych
-150 g herbatników
-1 łyżka cukru
-100 g margaryny
Masa:
-1 kg sera do serników
- 1 cukier waniliowy
-5 jajek
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-1/4 szklanki cukru
-200 g masy kajmakowej
-100 g margaryny
Polewa:
-200 g masy kajmakowej
-50 ml mleka
Dekoracja:
-50 g żurawiny suszonej
Sernik kajmakowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć w misce, połączyć z margaryną i gnieść palcami.Dodać posiekane drobno orzechy. Wyłożyć masę na blachę wyrównać i wstawić do piekarnika na około 10 minut.
2.Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać masę kajmakową i miksować. Następnie dodać kolejno jajka ser i mąkę. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 170 stopni. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową. Sprawdzać patyczkiem do szaszłyków, gdy nie będzie lepiący, sernik jest gotowy
3.Kiedy sernik całkowicie ostygnie przygotować polewę.Masę kajmakową włożyć do garnuszka dodać mleko i gotować na małym ogniu aż masa stanie się bardziej płynna. Gotową masą polać sernik. Na koniec sernik posypać żurawiną.
Porady
Nie wyjmować sernika z piekarnika dopóki nie wystygnie żeby nie opadł
Komentarze