Sernik jogurtowy

4.99 (150 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Lekki i delikatny jak chmurka! Na pierwszy rzut oka wygląda zupełnie jak tradycyjny sernik, robiony z twarogu. Nawet wgryzając się w jego pulchną i niezwykle delikatną masę, nikt nie rozpozna, że został przygotowany wyłącznie z jogurtów greckich :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto na spód:
    2 szklanki mąki
    3 żółtka
    100 g margaryny
    2 łyżki śmietany
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    2 duże jogurty greckie ( po 400g)
    2 budynie w proszku
    5 jajek
    1/2 szklanki cukru
    2-3 łyżki kaszy manny
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.99 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik jogurtowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min.
  • 2. Masa serowa:
    Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia i kaszę manną. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą.
  • 3. Schłodzone ciato rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, wylej masę serową i upiecz w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok godzinę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować