Sernik jagodowy z truskawkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sernik na zimno z jagodami, a w nim zatopione świeże truskawki. Jest bardzo delikatny i kremowy. Idealnie sprawdza się jako letni, owocowy deser.

Składniki:

  • SPÓD:
    150 g herbatników maślanych
    75 g masła

    MASA SERNIKOWA:
    500 g zmielonego twarogu
    150 g jagód leśnych
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    1 szklanka śmietanki 30%
    ok 500 g truskawek

Sernik jagodowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0opo1wd 1. Herbatniki dokładnie rozkruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i gorące połączyć z herbatnikami. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Odstawić.
  • image-03ocg3o 2. Jagody przełożyć do małego garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gotować do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. W celu pozbycia się pesteczek przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
    Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jeszcze ciepłych jagód. Twaróg utrzeć i wlać sos jagodowy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno (odłożyć 1 łyżkę do dekoracji) i delikatnie wmieszać w jagodową masę serową.
  • image-0vwje93 3. W tortownicy ułożyć truskawki zaczynając od brzegów. W tym celu należy truskawki przekroić na pół i przykleić do brzegów tortownicy. Wyłożyć truskawkami środek. Ostrożnie wlać masę serową. Odstawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i ozdobić bitą śmietaną. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy