Sernik na zimno z jagodami, a w nim zatopione świeże truskawki. Jest bardzo delikatny i kremowy. Idealnie sprawdza się jako letni, owocowy deser.
Składniki:
SPÓD:
150 g herbatników maślanych
75 g masła
MASA SERNIKOWA:
500 g zmielonego twarogu
150 g jagód leśnych
1/2 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
1 szklanka śmietanki 30%
ok 500 g truskawek
Sernik jagodowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki dokładnie rozkruszyć lub zmielić w rozdrabniaczu. Masło rozpuścić i gorące połączyć z herbatnikami. Wyłożyć dno tortownicy o średnicy 20 cm. Odstawić.
2.Jagody przełożyć do małego garnuszka, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Gotować do momentu, gdy owoce zaczną się rozpadać. W celu pozbycia się pesteczek przetrzeć przez sitko, ale nie jest to konieczne.
Żelatynę rozpuścić w wodzie i wlać do jeszcze ciepłych jagód. Twaróg utrzeć i wlać sos jagodowy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno (odłożyć 1 łyżkę do dekoracji) i delikatnie wmieszać w jagodową masę serową.
3.W tortownicy ułożyć truskawki zaczynając od brzegów. W tym celu należy truskawki przekroić na pół i przykleić do brzegów tortownicy. Wyłożyć truskawkami środek. Ostrożnie wlać masę serową. Odstawić do stężenia. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek i ozdobić bitą śmietaną. Smacznego :)
Komentarze