Sernik jagodowy

0 (0 ocen)

  • 25 min

Sernik rozpływa się w ustach, nie sądziłam że wyjdzie taki pyszny.

  • 25 min

Składniki:

  • Spód:
    1,5 szk. mąki
    0,5 szk.cukru
    pół kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka

    Masa serowa:
    1 kg twarogu (z wiaderka)
    1 szk. cukru
    1 op. cukru waniliowego
    4 jajka
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    300 g jagód

    Polewa:
    330 ml śmietany 18%
    2,5 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    jagody do dekoracji
    tortownica 24 cm

Sernik jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. W tym czasie robimy ciasto kruche. Zagniatamy składniki następnie wykładamy tortownicę. Pieczemy przez 10 min.
  • 2. Do dużej miski wrzucamy jagody. Blendujemy. Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny, jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną. Mieszamy mikserem do połączenia składników. Wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika 180 st. na godzinę.
  • 3. Na koniec łączymy śmietanę z cukrem, wylewamy na ciasto. Wkładamy sernik na 10 min. Później wyłączamy, uchylamy drzwiczki. Wyjmujemy i ozdabiamy jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy