Sernik jabłkowo - różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mąki wymieszaj z 10 dkg cukru i proszkiem do pieczenia, dodaj 10 dkg margaryny, jajko i łyżkę śmietany. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ser i 25 dkg cukru zmiksuj wraz z 4 żółtkami, dodaj budyń, mąkę ziemniaczaną, 20 dkg roztopionej margaryny oraz mleko, na końcu sztywną pianę ubitą z 4 białek. Masę delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz, wyjmij gniazda nasienne, pokrój, rozgotuj w garnku z kilkoma łyżkami wody i płatkami róży, dodaj rozdrobione w odrobinie wody kisiele i zagotuj. Ciasto rozwałkuj, ułóż na dnie wytłuszczonej blachy wysypanej tartą bułką, na to włóż jabłka z różą, a na wierzch masę serową. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 60 minut.
Komentarze