Sernik jabłkowo - różany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Harmonijne połączenie sera, jabłek i róży

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, 30 dkg margaryny, 35 dkg cukru, 5 jajek, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, 1 kg białego sera, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki suchego budyniu waniliowego, 1/2 szklanki przegotowanego i ciepłego mleka, 1 kg jabłek, 2 opakowania kisielu wiśniowego, garść płatków jadalnej róży, bułka tarta

Sernik jabłkowo - różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 szklanki mąki wymieszaj z 10 dkg cukru i proszkiem do pieczenia, dodaj 10 dkg margaryny, jajko i łyżkę śmietany. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Ser i 25 dkg cukru zmiksuj wraz z 4 żółtkami, dodaj budyń, mąkę ziemniaczaną, 20 dkg roztopionej margaryny oraz mleko, na końcu sztywną pianę ubitą z 4 białek. Masę delikatnie wymieszaj. Jabłka obierz, wyjmij gniazda nasienne, pokrój, rozgotuj w garnku z kilkoma łyżkami wody i płatkami róży, dodaj rozdrobione w odrobinie wody kisiele i zagotuj. Ciasto rozwałkuj, ułóż na dnie wytłuszczonej blachy wysypanej tartą bułką, na to włóż jabłka z różą, a na wierzch masę serową. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 60 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy