Sernik Isaura orkiszowy

0 (0 ocen)

Na Sylwestra rodzinka zażyczyła sobie sernik. Dobrze się złożyło, bo kilka dni wcześniej w kalendarzu kuchennym (takim z wydzieranymi kartkami) znalazłam przepis na ciasto Isaurę.Jadłam je bardzo dawno temu, nigdy jeszcze nie robiłam, dlatego postanowiłam je upiec. Ciasto zniknęło w oka mgnieniu

Składniki:

  • ciasto:
    1.5 szklanki mąki orkiszowej
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    300g oleju rzepakowego
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka cukru waniliowego
    4 jajka

    masa serowa:
    700g twarogu sernikowego
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    80g oleju rzepakowego

Sernik isaura orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: olej, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę mieszamy razem i zagotowujemy, a następnie studzimy. Dodajemy 4 żółtka - miksujemy. 1/2 szklanki masy odlewamy i zostawiamy na polewę. Do reszty dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką.
    Ciasto przekładamy do wyłożone papierem do pieczenia prostokątnej, dość dużej formy.
  • 2. Wszystkie składniki na masę serową ucieramy razem. Gotową masę wylewamy na kakaowy spód. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 50-60 minut.

    Ostudzony sernik polewamy odłożoną w szklance polewą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy