Sernik "inaczej"

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Sernik jest efektowny i przepyszny!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    4 żółtka (białek nie wyrzucamy)
    1/2 szkl. cukru
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa serowa:
    1/2 kg białego sera zmielonego 2x
    1 budyń
    3/4 szkl. cukru
    4 żółtka (białka zostawiamy)
    1/2 szkl. oleju

    Dodatkowo:
    dżem śliwkowy
    kisiel wiśniowy
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik "inaczej" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, schłodzonej margaryny, żółtek, cukru, proszku do pieczenia oraz octu zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części:
    1-wszą jasną wyłożyć (można skubać) na blachę (36x25 cm)
    2-ga ciemna-dodać dwie łyżeczki kakao i zagnieść (mocno schłodzić w lodówce)
    3-cia jasna (mocno schłodzić w lodówce).
  • 2. Wykonanie masy serowej: ser, budyń, cukier, żółtka oraz olej miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Wyłożone wcześniej na blachę ciasto posmarować dżemem śliwkowym lub wiśniowym. Na to zetrzeć na tarce jarzynowej schłodzone ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową.
  • 4. Z 7 (jedno zostaje, bo mamy 8) białek i 7 łyżek cukru ubić sztywną pianę. Do piany dodać wiśniowy kisiel. Wymieszać mikserem. Białko, które zostaje roztrzepać i posmarować nim masę serową. Na to wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć 3, jasną część ciasta.
  • 5. Piec w temp. 150o (z termoobiegiem) przez 1 godz. 15 min. by się ładnie zarumieniło.

Porady

Wiśniowy kisiel możemy zamienić na każdy inny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować