Sernik "inaczej" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, schłodzonej margaryny, żółtek, cukru, proszku do pieczenia oraz octu zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części:
1-wszą jasną wyłożyć (można skubać) na blachę (36x25 cm)
2-ga ciemna-dodać dwie łyżeczki kakao i zagnieść (mocno schłodzić w lodówce)
3-cia jasna (mocno schłodzić w lodówce).
2.Wykonanie masy serowej: ser, budyń, cukier, żółtka oraz olej miksujemy na jednolitą masę.
3.Wyłożone wcześniej na blachę ciasto posmarować dżemem śliwkowym lub wiśniowym. Na to zetrzeć na tarce jarzynowej schłodzone ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową.
4.Z 7 (jedno zostaje, bo mamy 8) białek i 7 łyżek cukru ubić sztywną pianę. Do piany dodać wiśniowy kisiel. Wymieszać mikserem. Białko, które zostaje roztrzepać i posmarować nim masę serową. Na to wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć 3, jasną część ciasta.
5.Piec w temp. 150o (z termoobiegiem) przez 1 godz. 15 min. by się ładnie zarumieniło.
Komentarze