Sernik idealny z kajmakiem

4.46 (189 ocen)

Sernik idealny, lekki, puszysty i mega smaczny :) Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :) Gorąco polecam !!!

Składniki:

  • Kruche ciasto :
    120 g miękkiego masła
    1/4 szklanki cukru
    1 jajko
    1 1/4 szklanki mąki

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    1 1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki
    3 jajka
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 szklanka kremówki 30 %
    1 puszka masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

4.46 (189 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kajmak

Sernik idealny z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewam do 180'C. Masło ucieram z cukrem na krem, dodaję jajko, mąkę i miksuję. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika na 10 - 15 min, aż lekko się zarumieni. Wyjmuję i studzę. Twaróg rozcieram w malakserze i miksując dodaję stopniowo cukier a następnie mąkę. Wbijam po jednym jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypuję cukier waniliowy. Kremówkę ubijam osobno, zmniejszam obroty do minimum i bardzo cienkim strumieniem wlewam masę serową do ubitej kremówki. Piekarnik nagrzewam do 250'C, masę serową przelewam na podpieczone ciasto, wstawiam do piekarnika na 10 min, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160'C , piekę ciasto jeszcze 30 min, następnie zmniejszam do 100'C i dopiekam jeszcze przez 10-15 min. Wyłączam piekarnik, ciasto zostawiam na ok 30 min. Wyjmuje z piekarnika i zostawiam, aż całkowicie ostygnie. Zimny, smaruję masą kajmakową po wierzchu. I gotowe :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować