Sernik na kakaowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Najlepszy sernik na świecie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • SPÓD:

    150 g ciasteczek lub herbatników kakaowych
    100g masła

    MASA SEROWA:

    1kg sera 3-krotnie zmielonego chudego
    350g cukru
    7 dużych jajek
    200g masła
    4 łyżki kaszy manny
    1 budyń waniliowy
    200ml śmietanki kremówki

Sernik na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka dokładnie pokruszyć, masło roztopić. Połączyć masło z ciasteczkowymi okruszkami, wymieszać, wylepić dno blaszki. Wstawić do lodówki na pół godziny.

    Masło utrzeć z jajkami i cukrem, następnie dodać ser i wszystkie pozostałe składniki. Mieszać krótko, na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wylać na przygotowany wcześniej, schłodzony spód.
    Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Na dolne piętro wstawić naczynie żaroodporne z wodą, tortownicę ustawić piętro nad "kąpielą parową". Piec około 70 minut.
    Po upieczeniu można polać polewą czekoladową.

Porady

1. Sernik miksuje się krótko, aby go zbędnie nie napowietrzać. 2. Nie oddzielamy białek od żółtek, bo wtedy piana "wynosi" sernik podczas pieczenia w górę, sernik wtedy pięknie rośnie aby później opaść i utworzyć ohydny krater. 3. Kąpiel wodna lub parowa sprawiają, że sernik jest bardziej soczysty, podobnie jak niska temperatura pieczenia. 4. Sernik może nie rośnie, ale przez to później nie opada. 5. ZAWSZE! należy wystudzić sernik w ZAMKNIĘTYM piekarniku (nie podglądać!)

Komentarze

Podobne przepisy