Sernik gotowany z bakaliami w korzennym biszkopcie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Wspaniały, kremowy sernik z dodatkiem bakalii, zamknięty w korzennym biszkopcie, doskonale się wpisze w bożonarodzeniowe smaki i aromaty. Uświetni również każdą inną uroczystość.

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki tortowej
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    2 czubate łyżeczki kakao
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu
    1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
    1/4 płaskiej łyżeczki mielonych goździków
    szczypta soli

    masa serowa:
    400 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
    100 g masła
    1/3 szklanki cukru
    100 g nutelli
    3 jajka
    1 op. budyniu śmietankowego
    1/4 szklanki mleka
    50 g rodzynek
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g płatków migdałów
    1/4 szklanki likieru amaretto do namoczenia rodzynek

    polewa:
    50 g masła
    1/4 szklanki cukru pudru
    2 płaskie łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    garść posiekanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Biszkopty

Sernik gotowany z bakaliami w korzennym biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalewamy likierem i odstawiamy do namoczenia na co najmniej 60 minut. Rodzynki odsączamy, a z likieru przygotowujemy poncz, uzupełniając go przegotowaną wodą do objętości 1/2 szklanki.
  • 2. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo wsypujemy cukier, cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka. Wsypujemy przesiane mąki z proszkiem, kakao i przyprawami korzennymi i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Przygotowujemy masę serową: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i lekko podgrzaną nutellę oraz budyń rozprowadzony w mleku. Wszystko dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy w garnku, zdejmujemy z ognia, wkładamy masę serową i podgrzewamy, cały czas mieszając (najlepiej robić to trzepaczka rózgową, ewentualnie mikserem ręcznym). Zagotowujemy, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy odsączone rodzynki, pokrojoną skórkę pomarańczową i płatki migdałów.
  • 4. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden blat układamy na paterze, zapinamy wokół niego obręcz, nasączamy połową ponczu, wykładamy gorącą masę serową, przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Odstawiamy ciasto do ostygnięcia masy serowej, następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 5. Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy w rondelku, dodajemy przesiany cukier puder i kakao oraz żelatynę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Podgrzewamy do połączenia się składników. Polewę rozsmarowujemy na powierzchni ciasta i posypujemy posiekanymi orzechami.

Porady

Likier amaretto można zastąpić przegotowaną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bakalie Nutella Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować