Sernik gotowany malinowo-kokosowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne połączenie mas kokosowo-serowej i malinowej. Takie ciacho wymyśliłam sobie na obronę pracy dyplomowej dla komisji egzaminacyjnej.

Składniki:

  • Na blaszkę 25x30 cm

    Biszkopt
    3 duże wiejskie jaja
    3 łyzki mąki pszennej
    1 łyżka maki ziemniacznej
    1 łyżka kakao
    1/3 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli

    Masa serowo-kokosowa
    500 g sera mielonego typu Pacynka
    1 kostka Palmy Bielmar
    1 szkl. cukru pudru
    100 g wiórków kokosowych
    2 jaja
    1/2 szkl. mleka
    a budyń waniliowy lub śmietankowy z cukrem

    Masa malinowa
    2 budynie malinowe z cukrem
    500 ml mleka
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    300 g prawdziwego masła 82%

    Ponad to
    500 g malin
    2 opakowania tortenguss do czerwonych owoców
    6 łyżek cukru do polewy (ja zamiast 6 łyżek cukru dałam 3 łyżki cukru i 3 łyżki syropu malinowego)
    1 duże lub 2 małe opakowania delicji o smaku malinowym
    100 ml malibu do nasączenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik gotowany malinowo-kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ib46ox 1. Biszkopt.Białka oddzielamy od żółtek. Mąki, proszek do pieczenia i kakao mieszamy razem w oddzielnym naczyniu. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną piane i utrwalamy ją cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Następnie do piany stopniowo przesiewamy mąki z kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Już nie miksujemy. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze (tylko dno) przez 25 min w 180 st. bez termoobiegu. Biszkopt studzimy w piekarniku.
  • image-17uas5h 2. Masa malinowa. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w tym budynie i mąkę ziemniaczaną.Resztę mleka zagotowujemy i gotujemy gęsty budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Masło w temperaturze pokojową ubijamy, aż będzie puszyste i stopniowo dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
  • image-0kv9pel 3. Masa serowo-kokosowa.Ser, jaja,mleko i budyń zmiksować. Margarynę z cukrem rozpuścić i przestudzić. Do margaryny z cukrem dodać ser, dokładnie wymieszać i zagotować, cały czas mieszając, aby się masa nie przypaliła. Kiedy masę ściągniemy z gazu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
  • image-0nx7nmf 4. Biszkopt nasączyć likierem malibu.Na biszkopt wykładamy masę malinową, na to kładziemy delicje (wolne przestrzenie pomiędzy ciastkami można wypełnić malinami) i masę serową.
  • image-12l608t 5. Na samą górę wykładamy maliny i zalewamy tortengussem. (tortenguss rozpuszczamy w wodzie z cukrem i chwilę gotujemy, jeszcze ciepłym polewamy maliny) Smacznego

Porady

Tortenguss to niemiecka glazura do ciast coś pomiędzy galaretką a gęstym kisielem, jeżeli nie mamy tortengussa można zastąpić go galaretką malinową.Ja jednak wolę tortenguss, bo jest lżejszy od galaretki i ścina się błyskawicznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Maliny Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować