Sernik "Elegancik"

4.99 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Nie dość, że jest przepyszny to jeszcze wygląda cudownie. W sam raz na świąteczny stół.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto: 60 dag mąki pszennej,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    20 dag masła,
    3 żółtka,
    1 jajko,
    4 łyżki śmietany,
    3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
    2 łyżki kakao,
    3/4 szkl. cukru pudru.

    Piana: 6 białek,
    łyżka mąki pszennej,
    7 dag wiórków kokosowych,
    1/2 szkl. cukru.

    Ser: 1,5 kg twarogu,
    2 budynie śmietankowe,
    2 szkl. mleka,
    15 dag masła,
    1,5- 2 szkl cukru,
    aromat śmietankowy,
    3 żółtka,
    1 jajko,
    rodzynki i skórka pomarańczowa,
    biszkopty.
Wystaw ocenę:

4.99 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik "elegancik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąke siekamy z margaryną i śmietaną, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i wylepiamy dwie natłuszczone blaszki takiej samej wielkości (ja miałam 35x26cm). Jedną blaszke z ciastem wkładamy do piekarnika (200 stopni C) i pieczemy ok. 15 minut.
  • 2. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z mąką i wiórkami i wykładamy na drugie ciasto w blaszce. Pieczemy tak jak pierwsze do przyrumienienia piany. Obydwa placki odstawiamy do wystudzenia.
  • 3. Ser: twaróg mielimy, przekładamy do garnka i mieszamy z rozkłóconymi jajkami, cukrem, kilkoma kroplami aromatu, rodzynkami i skórką pomarańczową (według uznania). Masę stawiamy na gazie, dodajemy masło i podgrzewamy aż składniki dobrze się połączą a masa zacznie wrzeć (pojawią się pęcherzyki powietrza). Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do wrzącej masy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia.
  • 4. Połowę gorącej masy wylewamy na jeden placek (bez bezy), układamy warswę biszkoptów i zalewamy drugą połową masy. Przykrywamy plackiem z bezą i odstawiamy do całowitego ostudzenia.

Porady

Do masy można dodać inny aromat (np. cytrynowy lub pomarańczowy) a wierzch ciasta polać roztopioną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować