Sernik "elegancik" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mąke siekamy z margaryną i śmietaną, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i wylepiamy dwie natłuszczone blaszki takiej samej wielkości (ja miałam 35x26cm). Jedną blaszke z ciastem wkładamy do piekarnika (200 stopni C) i pieczemy ok. 15 minut.
2.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, mieszamy delikatnie z mąką i wiórkami i wykładamy na drugie ciasto w blaszce. Pieczemy tak jak pierwsze do przyrumienienia piany. Obydwa placki odstawiamy do wystudzenia.
3.Ser: twaróg mielimy, przekładamy do garnka i mieszamy z rozkłóconymi jajkami, cukrem, kilkoma kroplami aromatu, rodzynkami i skórką pomarańczową (według uznania). Masę stawiamy na gazie, dodajemy masło i podgrzewamy aż składniki dobrze się połączą a masa zacznie wrzeć (pojawią się pęcherzyki powietrza). Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do wrzącej masy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia.
4.Połowę gorącej masy wylewamy na jeden placek (bez bezy), układamy warswę biszkoptów i zalewamy drugą połową masy. Przykrywamy plackiem z bezą i odstawiamy do całowitego ostudzenia.
Porady
Do masy można dodać inny aromat (np. cytrynowy lub pomarańczowy) a wierzch ciasta polać roztopioną czekoladą.
Komentarze