Sernik dyniowy z pomarańczami na korzennym spodzie

0 (0 ocen)

ten gatunek dyni ma piękny, intensywny kolor, postanowiłam zastosować ją po raz pierwszy do sernika. Pierwszy raz także robiłam masę serową bez masła. Dzięki temu sernik wyszedł bardzo lekki i puszysty. Wydaje się w smaku na dietetyczny ;)

Składniki:

  • Składnik na masę serową:
    1 kg sera na sernik (trzykrotnie zmielonego)
    1 szklanka puree z dyni Hokkaido (z pieczonej dyni bez nasion i skórki)
    5 jajek + 1 żółtko
    1 szklanka śmietanki kremówki 36 % albo 30 % (opcjonalnie mleko skondensowane)
    2 budynie waniliowe (ewentualnie 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej)
    1 cukier waniliowy (ja miałam z prawdziwą wanilią)
    1 łyżka esencji waniliowej (można pominąć jak nie mamy)
    1 szklanka cukru

    Składniki na spód:
    200 g herbatników
    100 g masła
    1 łyżeczka cukru
    1 opakowanie przyprawy do piernika albo domowa przyprawa korzenna (skład poniżej)

    Dodatkowo:
    1 pomarańcza

    Składniki na domową mieszankę korzenną, ale można zastosować 1 op. gotowej
    1 kora cynamonu
    2 goździki
    Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
    1 gwiazda anyżu
    Szczypta mielonego ziela angielskiego
    Pół łyżeczki mielonego kardamonu
    pół łyżeczki mielonego imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto z dyni Desery

Sernik dyniowy z pomarańczami na korzennym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree z dyni: Dynię przekrawamy na 4 części i wydrążamy nasiona i pozbawiamy skórki. Następnie kroimy na mniejsze części, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy bez dodatku oliwy i soli w 200 stopniach C na 1 h. Po tym czasie dynię studzimy Następnie miąższ dyni miksujemy na gładkie puree.

  • 2. Przyprawa korzenna: wszystkie składniki dokładnie utrzeć w moździerzu.

  • 3. Spód z ciastek: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka ucieramy na piasek, masło roztapiamy i łączymy z ciastkami, cukrem i przyprawą korzenną albo gotową przyprawą do piernika. Gotową masę z ciastek przekładamy na tortownice, dobrze ubijając.

  • 4. Masa serowa: Ser przekładamy do dużej misy. Dodajemy, śmietankę, puree z dyni, jajka i żółtko, cukier, cukier waniliowy, esencję wanilii, budynie waniliowe (opcjonalnie mąkę ziemniaczaną) i wszystko miksujemy na najniższych obrotach. Gotową masę serową przekładamy na spód i pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik na pół godziny w zamkniętym piekarniku, a po pół godzinie uchylamy drzwiczki. Następnie czekamy aż sernik się wystudzimy. Dekorujemy go świeżymi plasterkami pomarańczy. Jedząc sernika przegryzamy pomarańczami, które nadają deserowi świeżość.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować