Świetne ciasto wykonane na słodkim, czekoladowym spodzie z delikatną masą serową o wyczuwalnym smaku pieczonej dyni i słodkiej pomarańczy to moja propozycja na sezonowe, jesienne ciasto.
2 godz.
Składniki:
Spód:
150g sucharków
230g kremu czekoladowego
Masa serowo-dyniowa:
500g sera z wiaderka
250g mascarpone
600g dyni (waga po obraniu)
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
6 łyżek mleka
2 galaretki pomarańczowe
1/2 szklanka wrzątku wody
Mus dyniowo-pomarańczowy:
300g dyni (waga po obraniu)
150ml sou z pomarańczy
2 pomarańczowe galaretki
1 szklanka wody
Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm. Wstawić do lodówki.
2.Masa serowo-dyniowa:
Dynię, obrać pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C około 50minut. Następnie wystudzić i zblendować na puree. Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i wszystko wymieszać, lekko wystudzić. Galaretki rozrobić w 1/2 szklance wrzątku, a następnie pozostawić do lekkiego stężenia. Ser utrzeć z cukrem i mascarpone, następnie dodać puree z dyni, tężejącą galaretkę oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
3.Mus dyniowo-pomarańczowy:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, wlać sok pomarańczowy, wodę i gotować do całkowitego rozpadnięcia dyni. Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Komentarze