Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Świetne ciasto wykonane na słodkim, czekoladowym spodzie z delikatną masą serową o wyczuwalnym smaku pieczonej dyni i słodkiej pomarańczy to moja propozycja na sezonowe, jesienne ciasto.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód:
    150g sucharków
    230g kremu czekoladowego

    Masa serowo-dyniowa:
    500g sera z wiaderka
    250g mascarpone
    600g dyni (waga po obraniu)
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    6 łyżek mleka
    2 galaretki pomarańczowe
    1/2 szklanka wrzątku wody

    Mus dyniowo-pomarańczowy:
    300g dyni (waga po obraniu)
    150ml sou z pomarańczy
    2 pomarańczowe galaretki
    1 szklanka wody

    dodatkowo kolorowe perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xo046m 1. Spód:
    Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm. Wstawić do lodówki.
  • image-18s5fqn 2. Masa serowo-dyniowa:
    Dynię, obrać pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C około 50minut. Następnie wystudzić i zblendować na puree. Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i wszystko wymieszać, lekko wystudzić. Galaretki rozrobić w 1/2 szklance wrzątku, a następnie pozostawić do lekkiego stężenia. Ser utrzeć z cukrem i mascarpone, następnie dodać puree z dyni, tężejącą galaretkę oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
  • image-05vlstt 3. Mus dyniowo-pomarańczowy:
    Dynię obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, wlać sok pomarańczowy, wodę i gotować do całkowitego rozpadnięcia dyni. Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
  • image-27ytfby 4. Sernik udekorować kolorowymi perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomarańcze Sery Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować