Sernik dyniowy bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do startej dyni dodajemy 2 szklanki (1/2 l ) wody i gotujemy przez ok. 15 min. Pod koniec gotowania dodajemy kardamon. Gorący wywar blendujemy, dodajemy galaretki i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się składników. Galaretkę dyniową odstawiamy do wystudzenia.
2. Markizy rozkruszamy w malakserze. Masło rozpuszczamy, studzimy i wlewamy do rozkruszonych ciastek, dodajemy kakao, mieszamy. Obręcz okrągłej tortownicy (średnica 26cm) zabezpieczamy folią aluminiową. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na około 30 min.
3. Tężejącą galaretkę dyniową wlewamy powoli do sera waniliowego, cały czas go miksując, aż do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę serowo-dyniową wykładamy na spód ciasteczkowy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
4. Śmietanę w proszku ubijamy z zimnym mlekiem (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wykładamy na ciasto.
Ciasto wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Komentarze