Dodatek musu z upieczonej dyni sprawił, że ten sernik jest bardzo lekki i delikatny, dynia nie jest praktycznie wyczuwalna. Sernik rozpływa się w ustach a dodatek karmelowej polewy dodatkowo wzbogacił smak ciasta.
0 (0 ocen)
Porady
Puree z dyni zrobić można dzień wcześniej, bo musi być ono całkowicie schłodzone. Na puree użyłam dyni z żółtym miąższem o zielonej, lekko prążkowanej na biało skórce (niestety nie znam jej nazwy, bo ją dostałam). Dynię obrałam, wydrążyłam pestki, pokroiłam w pasy i upiekłam, ok. 40 minut w 200 st. C. Potem należy te kawałki pociąć w mniejsze i zmiksować w blenderze na gładką masę. Taką masę, by wyeliminować nieporządane włókna, należy przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach. Ta dynia świetnie też smakuje po upieczeniu, ma słodkawy orzechowy smak.
Komentarze