Sernik dyniowy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Rozpływający się w ustach sernik z dynią, jest kremowy, delikatny i puszysty.

  • 2 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    200 g maślanych kakaowych herbatników
    80 g masła
    Sernik:
    1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
    300 g pure z dyni
    3 duże jajka
    2 żółtka
    200 g cukru
    150 ml mleka skondensowanego słodzonego
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    1/4 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo:
    2 łyżki cukru pudru (do posypania)
    2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.81 (208 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Jajko

Sernik dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pure z dyni: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
  • 2. Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 3. Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao.

Porady

Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową. Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie. Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

4.99 (196 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik dyniowy bez pieczenia

To może cię zainteresować