Sernik dyniowo- żurawinowy

0 (0 ocen)

Sernik wychodzi kremowy, delikatny , rozpływający się w ustach! Nie można się mu oprzeć, zwłaszcza gdy występuje w duecie z żurawiną i czekoladą:). Przepis wart polecania i wypróbowania!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 1 duże jajko,
    • 1 łyżka kakao,
    Dyniowy ser:
    • 1100 gram sera (3 razy mielonego)
    • 150 gram masła,
    • 1 i ¾ szklanki gęstego purée z dyni,
    • 230 gram cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń śmietankowy
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Czekoladowo- żurawinowa polewa:
    • 2 tabliczki białej czekolady (200 gram),
    • 220 gram suszonej żurawiny,
    • 10 dag masła,
    • 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik dyniowo- żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowy spód 1. SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
  • dodanie dyni 2. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Składniki dokładnie miksujemy (około 10 minut).
    Między czasie białka ubijamy na pianę.
    Do zmiksowanych składników dodajemy dynię, ponownie miksujemy.
  • dodanie piany 3. W dalszej kolejności dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek. Delikatnie łączymy ją z masą serową.
  • przed pieczeniem 4. Gotowy dyniowy ser wylewamy na ciasto kruche. Sernik pieczemy ok 70 minut w 180˚C. Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy.
    Zimny sernik wykańczamy czekoladowo-żurawinową polewą. Przed dekoracją możemy ściąć zrumieniony wierzch sernika.
  • dodanie żurawiny do czekolady 5. POLEWA: Masło, połamaną czekoladę oraz mleko umieszczamy w garnuszku. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia i połączenia się ze sobą. Gotową czekoladę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej żurawinę. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciepłą polewę wylewamy na zimny sernik. Całość odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Dynia Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować