sernik dyniowo-piernikowy na pierniczkach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast spodu użyłam nadziewanych pierniczków w czekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 26 cm
    Składniki:
    na spód:
    2 opakowania pierniczków nadziewanych w czekoladzie
    na masę serową:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    300-350 g dyni
    150 g cukru
    3 jajka
    3 żółtka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1/4 łyżeczki imbiru
    skórka otarta z dużej pomarańczy
    na polewę:
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Pierniczki

Sernik dyniowo-piernikowy na pierniczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować na mus. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą gładką masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki i zalać masą serową. Piec w 160*C około 70-80 minut. Po upieczeniu studzić przez godzinę w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, wlać mleko i wsypać cynamon. Rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Dynia Przyprawy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować