Sernik dwukolorowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekki jak pianka

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 4 jajka, ¾ szklanki mąki, łyżka kakao, ½ szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa: 1 kg sera białego 3krotnie mielonego, galaretka cytrynowa, 250 ml kremówki, 5 łyżek pudru, sok z cytryny, 200g malin zmiksowanych, 2 łyżki żelatyny, owoce np. mandarynki, 2 galaretki pomarańczowe

Sernik dwukolorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka ubic z cukrem dodawać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać i wylać na formę (24x38). Piec 25 minut w 200ºC
    Masa: Ser utrzeć z cukrem, dodać kremówkę ubitą i podzielić na 2 części. Galaretke cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić i dodać do jednej części sera. Do drugiej zaś żelatynę rozpuszczoną w łyżce wody i zmiksowane maliny do koloru. Wylać na biszkopt najpierw białą część sera, ułożyć owoce i zalać czerwoną częścią. Poukładać znów owoce i zalać galaretkami rozpuszczonymi w 750ml wody.

Porady

Mozna poukładać inne owoce sezonowe np. maliny, truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy