Sernik "Dary Lata"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekki, owocowy- idealny na upalne dni!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Spód:
    - 3 jajka
    - 2/3 szklanki mąki
    - 2/3 szklanki cukru
    - 3 łyżki kakao
    - 4 łyzki oleju rzepakowego
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa jagodowa:
    - 500 g twarogu sernikowego
    - 200 ml kremówki
    - 100 g cukru pudru
    - 300 g jagód
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 25 g żelatyny
    Masa malinowa:
    - 500 g twarogu sernikowego
    - 200 ml kremówki
    - 100 g cukru pudru
    - 300 g malin
    - 2 łyżki oleju rzepakowego
    - 25 g żelatyny
    Galaretka czereśniowa:
    - 350 g wydrylowanych czereśni
    - 200 ml wody
    - 2 galaretki wiśniowe
    Dodatkowo:
    - 100-150 ml kompotu lub soku wiśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik "dary lata" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez ok. 4 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze pół min.- do chwili połączenia się. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzony biszkopt ponczujemy kompotem lub sokiem.
    Masa jagodowa:
    Żelatynę (25 g) rozpuszczamy w 50 ml wrzątku. Jagody miksujemy. Łączymy z serem, śmietanką, cukrem i olejem, a na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dokładnie miksujemy i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na ok. 45 min., aby masa zastygła.
    Masa malinowa:
    Gdy masa jagodowa zastygnie, w identyczny sposób przygotowujemy masę malinową. Przelewamy ją na sernik jagodowy i ponownie umieszczamy w lodówce.
    Galaretka czereśniowa:
    Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy folią spożywczą. Czereśnie pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej galaretki. Wlewamy je do czereśni. Kiedy masa czereśniowa zacznie tężeć, przelewamy ją do tortownicy. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
    Na drugi dzień ( lub, gdy galarteka dobrze stężeje) galaretkę wyjmujemy z tortownicy i układamy na serniku. Wierzch dekorujemy owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować