Sernik czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek . Białka ubić na pianę, usztywniając cukrem - 2 łyżki . Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i ucierać . Na koniec połączyć z pianą z białek.
Podzielić na dwie części. Do wysmarowanej masłem tortownicy wylać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 min ( aż zrobi się brązowa skórka )
Wyjąć ciasto i posmarować dżemem wiśniowym i na dżem wyłożyć pozostałą część ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika na kolejne 20 min.
Wystudzić.
2.Rozpuścić masło w garnku dodając czekoladę i cukier. Ser wymieszać z budyniem i jajkami i dodać do garnka. Zagotować. Dodać wiśnie.
masę wylać na wcześniej upieczone i wystudzone ciasto.
Pozostawić do schłodzenia.
3.Krem tortowy ubić z mlekiem ( mleko powinno być zimne ).
Takim kremem posmarować wierzch naszego sernika. Posypać kakao.
Udekorować wg uznania.
Smacznego.
Komentarze