Sernik czekoladowy z musem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białko ubić na sztywną pianę i dodać 1/4 szklanki cukru . Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku.
Ser utrzeć z pozostałym cukrem i dodać budyń wymieszany z kakao i wlać roztopione masło do masy serowej.
Wszystko delikatnie wymieszać z masą białkową.
Całość wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
Piekarnik zagrzać do 100 stopni i włożyć sernik. Odkręcić piekarnik do 180 stopni. Piec 1godz. Wrócić do temperatury 100 stopni i dopiero wyłączyć piekarnik. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
2.Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Dodać mus z porzeczki. Wszystko dokładnie wymieszać . Tężejącą galaretkę wylać na upieczony sernik. Pozostawić do całkowitego stężenia.
3.Zimną śmietanę ubić . Dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę.
Wyłożyć na warstwę porzeczkową. Pozostawić do stężenia.
4.Śmietanę zagrzać i rozpuścić w niej czekoladę . Wystudzić i ubić. Dodać żelatynę. Wyłożyć na warstwę białej śmietany. Pozostawić do stężenia.
Komentarze