• Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie

    Dodane przez: rena123

  • Kremowy sernik z gorzką czekoladą upieczony na orzechowym półkruchym cieście. Wyśmienity!

  • Składniki

    ciasto:
    2/3 szklanki mąki pszennej (90 g)
    1/3 szklanki cukru pudru (40 g)
    1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich (40 g)
    50 g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo: 100 g gęstych powideł śliwkowych

    masa serowa:
    600 g trzykrotnie mielonego twarogu
    3 jajka
    2/3 szklanki cukru
    3 łyżki oleju
    100 g gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki śmietanki 30%

    lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka ciepłej wody

    dekoracja:
    czekoladowe gwiazdki

    tortownica o średnicy 18-21 cm

  • Sposób przygotowania

    1.

    Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy zmielone orzechy, mieszamy, wkładamy pokrojone w kawałki zimne masło i siekamy nożem lub siekaczem do ciasta. Dodajemy jajko, zagniatamy ciasto (będzie trochę kleiste). Wylepiamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schładzamy 20-30 minut w lodówce. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 12-13 minut w temperaturze 170 stopni. Podpieczone i przestudzone ciasto smarujemy powidłami.

    2.

    Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do śmietanki i podgrzewamy na niedużym ogniu, aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy porcjami do zmielonego sera i ucieramy. Dodajemy olej, mieszamy. 2 łyżki masy serowej dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej, mieszamy dokładnie, dodajemy jeszcze 2 łyżki masy serowej, ponownie mieszamy, a następnie łączymy z pozostałą masą serową. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto posmarowane powidłami.

    3.

    Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy 40 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przez około godzinę w zamkniętym piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki i studzimy nadal w piekarniku aż do jego ostygnięcia. Schładzamy sernik, następnie zdejmujemy obręcz, ciasto przekładamy na talerz.

    4.

    Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą, otrzymanym lukrem pokrywamy powierzchnię sernika. Dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami lub wiórkami czekolady.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Sernik, podwieczorek, ciasto do kawy, Swiateczne ciasto, niedzielne ciasto, ciasto do herbaty, sernik czekoladowy, słodki poczęstunek, ciasto półkruche orzechowe
  • Polecamy:

  • dodaj komentarz 15 komentarzy

Dodane przez: rena123

rena123 615

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2017-01-10T14:24:57+01:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii