Sernik czekoladowy bez sera

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszny i puszysty, w całości czekoladowy sernik bez użycia ani grama sera! Szczególnie polecany dla fanów smaku czekolady.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 180 g cukru
    - 250 g masła pokrojonego na kawałki
    - 400 g mąki pszennej
    - 5 żółtek
    - 15 g kakao
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    - 1200 g śmietany kwaśnej (18%)
    - 2 opakowania budyniu czekoladowego
    - 180 g cukru
    - 5 białek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Sernik czekoladowy bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyrobić dobrze ciasto ze wszystkich składników. Podzielić na dwie części. Jedną schować do lodówki na 30 minut.
  • Blacha wyłożona ciastem. 2. Drugą część ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. Odłożyć do lodówki do czasu przygotowania masy.
  • 3. Włączyć piekarnik, aby nagrzał się na 180 st. Do dużej miski dodać białka, ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników na masę. Mieszać delikatnie do dokładnego połączenia się produktów.
  • 4. Wyjąć blachę z lodówki, na ciasto wylać całą masę. Wstawić do piekarnika i podpiec przez 12-15 minut (nie więcej).
  • 5. Wyjąć z piekarnika, na wierzch pokruszyć drugą część ciasta z lodówki. Znów wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut w 180 st.
  • 6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia (min. 3 godz). Można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową dla ozdoby. Smacznego!

Porady

Jeśli wolisz to ciasto w wersji waniliowej, to zamień budyń czekoladowy na waniliowy! Ciasto przeznaczone do formy 40x24x6. Ja zrobiłem je w dużej tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować