250 g masła
2 x 100 g czekolady gorzkie
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 kg sera ( wiaderko - Piątnica )
5 jajek
2 budynie czekoladowe bez cukru
200g śmietany 18 %
sok z połowy cytryny
wafelki z kremem orzechowym ( do wyłożenia tortownicy )
Polewa:
100 g białej czekolady
200 g śmietanki 30 %
100 g masła
łyżka soku z cytryny
Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło z cukrem , czekoladą i mlekiem rozpuścić w garnku. Następnie dodać ser i wszystko podgrzewać na najmniejszym ogniu i mieszać. Śmietanę pomieszać z budyniami i roztrzepanymi jajkami. Dodać do garnka z serem. Na koniec dodać sok z cytryny. Dokładnie mieszać do momentu aż zrobi się wulkan, zacznie pyrkać, gotować się. Lekko przestudzić całość i następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej wafelkami.
Chłodzić w lodówce.
2.Zrobić polewę z podanych składników - w rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę, śmietankę i sok z cytryny.
Tak zrobioną polewą posmarować sernik.
Sernik pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Udekorować wg uznania.
Smacznego.
Komentarze