Sernik czekoladowy

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik jest pyszny, kremowy.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g masła
    2 x 100 g czekolady gorzkie
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mleka
    1 kg sera ( wiaderko - Piątnica )
    5 jajek
    2 budynie czekoladowe bez cukru
    200g śmietany 18 %
    sok z połowy cytryny

    wafelki z kremem orzechowym ( do wyłożenia tortownicy )

    Polewa:
    100 g białej czekolady
    200 g śmietanki 30 %
    100 g masła
    łyżka soku z cytryny

    serduszka czekoladowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem , czekoladą i mlekiem rozpuścić w garnku. Następnie dodać ser i wszystko podgrzewać na najmniejszym ogniu i mieszać. Śmietanę pomieszać z budyniami i roztrzepanymi jajkami. Dodać do garnka z serem. Na koniec dodać sok z cytryny. Dokładnie mieszać do momentu aż zrobi się wulkan, zacznie pyrkać, gotować się. Lekko przestudzić całość i następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej wafelkami.
    Chłodzić w lodówce.
  • 2. Zrobić polewę z podanych składników - w rondelku rozpuścić masło, dodać czekoladę, śmietankę i sok z cytryny.
    Tak zrobioną polewą posmarować sernik.
    Sernik pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Udekorować wg uznania.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Czekolada deserowa Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować