Sernik czekoladowo-śmietankowy z wiśniami

0 (0 ocen)

Sernik najczęściej gości na naszym stole, dlatego staram się go urozmaicać na różne sposoby. Latem można skorzystać z owoców sezonowych. Połączenie kwaskowych wiśni i słodkiej czekolady to strzał w dziesiątkę:)

Składniki:

  • kruche ciasto: 3 szklanki mąki
    200g masła
    3/4 szklanki cukru
    2 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa: 1kg sera trzykrotnie mielonego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 budyń śmietankowy
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    150g czekolady mlecznej


    ponadto: 300g wiśni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik czekoladowo-śmietankowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: wszystkie składniki połącz, zawiń i chłodź godzinę w lodówce. Następnie ciastem wylep dno formy (o śr.24/38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w 180 st.
  • roztop czekoladę 2. Masa serowa: czekoladę roztop w kąpieli wodnej, ostudź. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodawaj łyżkami ser, proszek budyniowy i aromat. Na końcu delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek.Ciasto podziel na dwie równe części, do jednej dodaj roztopioną czekoladę , wymieszaj.
  • wiśnie wydryluj i osusz 3. Na podpieczony, kruchy spód wylej czekoladową masę serową (jeżeli masa serowa jest zbyt rzadka można podpiec ją 10 minut w 180 st), a na nią śmietankową masę. Wiśnie dokładnie osusz i powtykaj w ciasto.
  • wiśnie powtykaj w ciasto 4. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz 60 minut. Studź w zamkniętym piekarniku. Smacznego!

Porady

* można użyć mrożonych wiśni, nie trzeba ich wtedy rozmrażać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować