Sernik czekoladowo-dyniowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Czekolada i dynia to pyszne połączenie,sernik jest delikatny i kremowy wprost rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na sernik:
    150 g kakaowych herbatników
    1 kg sera na sernik
    3 łyżki cukru waniliowego
    3/4 szklanki cukru pudru
    6 łyżek żelatyny
    660 ml śmietany kremówki
    100 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady białej
    3/4 szklanki wrzątku

    na piankę dyniową:
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1,5 opakowania galaretki pomarańczowej
    100 g zmiksowanego miąższu dyni(hokaido)
    250 ml wrzątku


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik czekoladowo-dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę 25/30 cm wyłożyć folią spożywczą i jej dnie ułożyć herbatniki.
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku podzielić na trzy części i odstawić do ostudzenia.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
    Twaróg zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,dodać ubitą kremówkę i jeszcze raz krótko zmiksować,masę serową podzielić na trzy części.
  • 2. Do pierwszej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką,zmiksować,na końcu wlać jedną część ostudzonej żelatyny i ponownie zmiksować,masę wylać do formy z herbatnikami,odstawić na chwilę w zimne miejsce do zastudzenia
    Do drugiej części dodać czekoladę mleczną,a do trzeciej białą i tak samo przygotować jak masę pierwszą.
  • 3. przygotować piankę:
    Galaretkę pomarańczową rozpuścić we wrzątku,odstawić do ostudzenia.
    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem,dodać miąższ z dyni i tężejącą galaretkę,całość krótko zmiksować i wylać na wierzch zastudzonego sernika.
    Gotowe ciasto włożyć do lodówki co najmniej na dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować