Sernik czarno-biały

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jedno z tradycyjnych świątecznych ciast. Jest w moim domu od dawna.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru puru
    4 żółtka
    25 dag margaryny
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    Nadzienie serowe:
    pół kg białego sera
    1 szklanka cukru pudru
    4 żółtka
    8 łyżeczek wiórek kokosowych
    olejek cytrynowy lub sok z jednej cytryny
    2 łyżeczko mąki ziemniaczanej
    8 łyżeczek roztopionego masła

Sernik czarno-biały - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Szybko zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na 2 części ( mniej więcej równe) i wstawić do zamrażalnika.
  • 2. Nadzienie serowe:
    Ser zmiksować z cukrem pudrem i żółtkami. Po chwili miksowania dodać resztę składników. Miksować do uzyskania gładkiej masy. Z białek, które zostały ubić sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wymieszać łyżką.
  • Sernik 3. Tortownicę smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika. Jedną częścią wylepiamy spód tortownicy. Wylewamy masę serową. Drugą częścią robimy łatki na wierzchu. Pieczemy około godziny w tem. 180-200 stopni.

Porady

Gdy ciasto się upiecze musi wystygnąć w formie, ponieważ za wcześnie wyjęte rozlewa się. Pianę do masy ubijamy z 8 białek. Sernik można udekorować polewą,cukrem pudrem lub lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy