Sernik cytrynowy z kisielem

4.49 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszysty , mięciutki , delikatny i kremowy .Dzięki dodatkowi kisielu cytrynowego jest orzeźwiający i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * twaróg mielony - 700 g
    * masło - 50 g
    * jajko - 7 szt
    * cukier - 250 g
    * kisiel cytrynowy - 2 op
    * mąka ziemniaczana - 40 g
    * sok cytrynowy - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (155 ocen)

Sernik cytrynowy z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Masło roztapiamy.

    Oddzielamy żołtka o białek.

    Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy.

    Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny.

    Wszystko razem dokładnie miksujemy.

    Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier.

    Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy.

    Dno tortownicy ( 24cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem.

    Wlewamy masę serową.

    Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego – robimy opaskę , zapinamy.

    Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół).

    Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół.

    Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy.

    Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut.

    Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160C i ponownie moczymy ręcznik papierowy.

    Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody – wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy.

    Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku.

    Posypujemy cukrem pudrem!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować