Sernik cytrynowy z czekoladą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonałe połączenie masy cytrynowej z musem czekoladowym.

Składniki:

  • Spód: 4 łyżki masła
    ● 18 dag herbatników
    ● łyżka płynnego miodu
    Masa: 50 dag twarogu
    ● 15 dag śmietanki 30-proc.
    ● 3 białka
    ● galaretka cytrynowa
    ● łyżka żelatyny
    ● 3/4 szkl. cukru pudru
    Mus czekoladowy:
    ● po 5 dag czekolady mlecznej i gorzkiej
    ● 350 ml śmietanki 30-proc.
    ● 2 łyżki żelatyny
    Do dekoracji:
    ● starta czekolada
    ● skórka z cytryny

Sernik cytrynowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: masło z miodem roztapiamy, ciepłe mieszamy ze zmielonymi herbatnikami na zwartą masę. Wykładamy dno formy (śr. 20-25 cm) wyłożonej pergaminem. Schładzamy 30 minut.
  • 2. Masa: galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, studzimy. Twaróg ucieramy z cukrem. Śmietankę i białka ubijamy oddzielnie. Twaróg delikatnie mieszamy z galaretką, śmietanką i pianą. Masę wykładamy na herbatniki i odstawiamy do lodówki, aż stężeje.
  • 3. Mus: czekolady z 2 łyżkami śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach wody na małym ogniu. Resztę śmietanki ubijamy. 2 łyżki bitej śmietany mieszamy z czekoladą. Delikatnie mieszamy z resztą śmietany i ostudzoną żelatyną. Wykładamy na masę serową. Schładzamy i dekorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Komentarze

Podobne przepisy