Sernik cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystko zagnieść i wylepić tortownicę, podciągając boki, albo wyłożyć do blaszki 25x42. Nakłuć widelcem i podpiec 10 min. w 200 *.
2.Żółtka zmiksować z cukrem z sokiem, skórką i masłem. Dołożyć ser, zmiksować. Lekko domieszać ubite białka i przesiany budyń. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
3.Piec jeszcze ok.45-55 min. 175*.(na złoto)
4.Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietankę zmiksować z cukrem i wymieszać z przestygniętą żelatyną. Rozsmarować na zimnym serniku.
5.Ozdobić cząstkami cytryny albo,zetrzeć na tarce białą czekoladę.
Porady
Sernik radzę upiec w tortownicy, albo mniejszej blaszce, będzie wyższy.
Komentarze