Przepyszny, orzeźwiający, delikatny sernik z dodatkiem cytrusowych owoców: pomarańczy, cytryny i limonki. Od teraz to chyba mój ulubiony :) Przepis własny.
Sernik cytrusowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, dodać żółtko, masło i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto. Wyłożyć równomiernie do tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 20 minut.
2.Limonkę, cytrynę i pomarańczę sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Zetrzeć tylko wierzchnią warstwę skórki, bez białej, na tarce o dużych oczkach lub obieraczką do warzyw. Przełożyć na małą patelenkę, dodać ok. 50 ml wody i 1 czubatą łyżkę cukru, smażyć na małym palniku do odparowania syropu (ok. 5 minut). Ostudzić.
Z pozostałych owoców wycisnąć sok, powinno go być łącznie ok. 150 ml.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do miski wyłożyć ser, żółtka,mąkę ziemniaczaną, cukier, sok z owoców i podsmażone i ostudzone skórki. Wszystko razem krótko zmiksować, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką.
Wyłożyć na ostudzony spód, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 20 minut, po tym czasie przykręcić do 160C i piec jeszcze ok. 30-35 minut. Ostudzić.
Komentarze