1.Spód:
Herbatniki wrzucamy do malaksera i mielimy je kilka minut. Masło rozpuszczamy. Łączymy ze sobą pokruszone herbatniki, masło i cukier i "kruszonką" tą wykładamy tortownicę o średnicy 20 - 23 cm.
Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 15 minut.
2.Masa serowa:
Twaróg mielimy dwukrotnie.
Na małym ogniu roztapiamy masło i czekoladę, cały czas mieszając.
Twaróg przekładamy do miski, wsypujemy do niego cukier i miksujemy na średnich obrotach. Nie przerywając miksowania wbijamy po jednym jajku, wlewamy przestudzone masło z czekoladą, oraz wsypujemy wiórki kokosowe.
Tak przygotowaną masę serową wylewamy na podpieczony spód.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 70 minut ( do suchego patyczka ).
3.Wierzch:
Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy kawę, cukier i likier i przy pomocy trzepaczki łączymy ze sobą.
Tak przygotowanym płynem polewamy wierzch ciasta i pieczemy jeszcze ok. 10 minut w 150 stopniach.
4.Po upieczeniu nożem ostrożnie oddzielamy brzegi ciasta od formy, a gdy ciasto przestygnie ściągamy obręcz i posypujemy je gorzkim kakao.
Komentarze