Sernik cioci Irenki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Mój ulubiony sernik, puszysty i delikatny z chrupiącą pianką na górze. Pycha! Przepis dostałam od mojej ukochanej cioci.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    100g masła
    120g cukru
    250g mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1000g twarogu na sernik
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
    2 jajka
    4 żółtka
    Pianka:
    4 białka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru

Sernik cioci irenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto umieścić w misie i zagnieść na gładkie ciasto. Formę o wymiarach 35x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać.
  • 2. Składniki na masę serową umieścić w misie i zmiksować na gładki płyn blenderem. Masę serową wylać na ciasto. Piec z termoobiegiem w temp. 150 stopni przez 90 minut.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier dalej ubijając. Pianę wyłożyć na sernik i piec jeszcze 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy