• SERNIK CIEMNY

    Dodane przez: violast11

  • Tym razem sernik za którego upieczenie zabierałam się od dawien, dawna.To stary rodzinny przepis który wędruje w rodzinie od ponad 30 lat:)Kto jest smakoszem serników niech się częstuje.

  • Składniki

    SKŁADNIKI NA CIASTO:

    40dkg mąki pszennej

    20 dkg cukru pudru

    3 żółtka

    1 całe jajko

    3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 płaskie łyżki śmietany gęstej

    6 łyżek kakao

    20 dkg margaryny lub masła

    SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

    1kg twarogu półtłustego w kostkach (zmielić 1 raz)

    7 jajek

    1 kostka masła lub margaryny

    1 i 1/3 szklanki cukru

    1 cukier waniliowy

    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    rodzynki (ja nie dałam bo u mnie nie lubią)

  • Sposób przygotowania

    1.

    CIASTO:Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy (nie za długo), gdy masa będzie się trochę kleić podsypujemy troszkę mąką. Dzielimy na dwie części i wkładamy do lodówki na około 3 godziny (ja tym razem włożyłam na noc).

    2.

    1. Twaróg zmielić na średnich oczkach tylko jeden raz. 2. Piekarnik włączyć do nagrzania na 200 stopni. 3. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, dodać w pokrojone kawałki masła lub margaryny i dalej ucierać na jednolitą masę. 4. Utartą masę i bakalie dodać do zmielonego sera i delikatnie przemieszać. 5. Białka ubić na sztywno i dodać do sera delikatnie, krótko mieszając. 6. Na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 28x35 cm (górny brzeg) ścieramy jedną części ciemnego ciasta, następnie wykładamy całą masę serową i na wierzch ścieramy na tarce drugą część ciemnego ciasta. 7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę, po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku na około 10-15 minut. 8. Po tym czasie wyciągamy sernik z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. SMACZNEGO!!!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci
  • 4 komentarze

Dodane przez: violast11

violast11 176

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-16T19:15:13+01:00

1724 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »