Sernik chałwowy

0 (0 ocen)

Dla wielbicieli chałwy

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 21 cm:

    Spód:

    200 g ciastek digestive lub zbożowych,
    40 g masła (stopionego)

    Warstwa serowa:

    1 kg sera (wiaderkowego),
    4 jajka,
    2 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    150 g chałwy

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka drobno kruszymy (najlepiej malakserem), dodajemy masło i mieszamy.
  • 2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy ciastka z masłem, lekko uklepujemy. Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Składniki na warstwę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Chałwę drobno kruszymy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do ich połączenia się. Wlewamy na spód.
  • 4. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut do momentu aż środek będzie ścięty. Studzimy przez ok. 20 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy sernik i studzimy do temperatury pokojowej. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy