Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proporcje na blachę 24x24cm
Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do blaszki i docisnąć. Schłodzić w lodówce.
Wieczór wcześniej śmietankę zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną chałwę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek - ja nie przecierałam. Przykryć folią spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Żelatyna nie może zawrzeć! Pozostawić do przestudzenia.
Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania puszystego kremu.
W misce umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle miksując, inaczej zrobią się żelatynowe "kluski", których niestety już nie da się wymieszać.
Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Można polać białą lub ciemną czekoladą.
Komentarze