Sernik chałwowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny sernik - pianka na zimno

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na spód:

    100 g kakaowych herbatników
    40 g masła, roztopionego


    Składniki na masę serową:

    1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, schłodzonego
    600 ml śmietany kremówki 36%
    400 g chałwy waniliowo - czekoladowej
    50 ml likieru czekoladowego
    3 łyżki cukru pudru
    8 łyżeczek żelatyny
    120ml wody

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Proporcje na blachę 24x24cm

    Herbatniki pokruszyć wałkiem na okruszki. Dodać roztopione masło i wymieszać do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do blaszki i docisnąć. Schłodzić w lodówce.


    Wieczór wcześniej śmietankę zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną chałwę, wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Przetrzeć przez sitko, by nie było grudek - ja nie przecierałam. Przykryć folią spożywczą, wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc.
    Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Podgrzać w mikrofali do rozpuszczenia. Żelatyna nie może zawrzeć! Pozostawić do przestudzenia.
    Zimną mieszankę chałwową wyjąć z lodówki, ubić do momentu powstania puszystego kremu.
    W misce umieścić twaróg, likier czekoladowy, cukier i zmiksować. Dodać ubity krem chałwowy i dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę zahartowaną 2 łyżkami masy serowej, po troszeczku, ciągle miksując, inaczej zrobią się żelatynowe "kluski", których niestety już nie da się wymieszać.
    Masę serową przelać na schłodzony spód z herbatników. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
    Można polać białą lub ciemną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy