SERNIK CHAŁWOWY

5 (171 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 15 min

Sernik o delikatnym smaku. Doskonały dla smakoszy chałwy.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki :
    2 paczki herbatników
    1 kg twarożku mielonego
    1 kostka masła
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    2 budynie waniliowe
    cukier waniliowy
    30 dag chałwy waniliowej

    Polewa :
    15 dag chałwy sezamowej
    1/2 szklanki śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK CHAŁWOWY 1. Herbatniki wykładamy na blaszkę o wym. 24 cm x 35 cm. Masło, żółtka i
    cukier ucieramy. Stopniowo dodajemy twaróg, cukier waniliowy, budynie i
    pokruszoną chałwę. Wszystko mieszamy. Łączymy z ubitą na sztywno
    pianą. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki. Wkładamy do
    lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 st. ok. 60 minut.
    Chałwę kruszymy do garnuszka, wlewamy pół szklanki śmietanki i
    podgrzewamy na małym ogniu aż masa zacznie gęstnieć. Letnią polewą
    polewamy ostudzony sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować