Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: ciasteczka pokruszyć wałkiem na piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić.
2.Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, jedno po drugim, po każdym dodaniu krótko miksując. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać chałwę i wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Na najniższej półce piekarnika postawić naczynie z wodą - sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć i ostudzić do końca.
3.Polewa: chałwę rozkruszyć, wsypać do małego rondelka. Dodać śmietanę. Wymieszać, aby nie było grudek chałwy. Pogrzać, aby lekko zgęstniała polewa. Mieszać, żeby się nie przypaliła. zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wylać na wystudzony sernik. Chłodzić ok 12 godzin w lodówce. W zimnej temperaturze polewa szybciej zastyga.
Komentarze