Sernik Chałwowy

5 (194 ocen)

Pyszny serniczek o delikatnym smaku chałwy

Składniki:

  • Spód:
    - 100 g roztopionego masła
    - 250 g herbatników zbożowych

    Masa serowa:
    - 1 kg sera twarogowego (z wiaderka albo 2x mielonego)
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - 4 duże jajka
    - 300 g chałwy - Waszej ulubionej - drobno pokruszonej
    - 1/2 szklanki śmietany 30%
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    - 150 g chałwy
    - 1/2 szklanki śmietany 30%
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: ciasteczka pokruszyć wałkiem na piasek. Wymieszać z roztopionym masłem. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, odstawić.
  • 2. Masa serowa: Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka, jedno po drugim, po każdym dodaniu krótko miksując. Dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypać chałwę i wymieszać drewnianą łyżką. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód. Wyrównać. Na najniższej półce piekarnika postawić naczynie z wodą - sernik pieczony jest w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć i ostudzić do końca.
  • 3. Polewa: chałwę rozkruszyć, wsypać do małego rondelka. Dodać śmietanę. Wymieszać, aby nie było grudek chałwy. Pogrzać, aby lekko zgęstniała polewa. Mieszać, żeby się nie przypaliła. zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wylać na wystudzony sernik. Chłodzić ok 12 godzin w lodówce. W zimnej temperaturze polewa szybciej zastyga.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować