Sernik chałwowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dla wielbicieli serników i chałwy :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:

    Spód:

    opakowanie ciastek owsianych San Łakotki Owsiane
    2 łyżki masła
    60 g chałwy waniliowej

    W rozdrabniaczu, mielimy ciastka i chałwę, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm, wyklejamy ciatseczkami, i przyklepujemy mocno. Odstawiamy.

    Masa serowa:

    800 dag sera twarogowego (President)
    3 łyżki ksylitolu/ 3/4 szklanki cukru białego drobnego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    125 ml śmietanki 36%
    300 g chałwy waniliowej

    Polewa chałwowa:

    150 g chałwy waniliowej
    125 ml śmietanki 36%

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku 1/3 chałwy rozpuszczamy wraz z śmietanką, do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.

    Ser miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka ( po jednym, i za każdym razem chwilę miksując). Dodać ekstrakt, mąkę, zmiksować. Następnie dodać ostudzoną masę śmietanowo-chałwową, zmiksować. Na końcu dodać resztę chałwy i wymieszać szpatułką.

    Na przygotowany spód wylewamy masę serową. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C ( góra-dół). Studzić w piekarniku, następnie trzymać w lodówce przez min. 12 h. U mnie sernik nie popękał, i był prosty jak deska :)
  • 2. W rondelku podgrzać smietankę wraz z chałwą, aż zgęstnieje. Polać ostudzony sernik.

Porady

Przechowywać w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować