opakowanie ciastek owsianych San Łakotki Owsiane
2 łyżki masła
60 g chałwy waniliowej
W rozdrabniaczu, mielimy ciastka i chałwę, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm, wyklejamy ciatseczkami, i przyklepujemy mocno. Odstawiamy.
Masa serowa:
800 dag sera twarogowego (President)
3 łyżki ksylitolu/ 3/4 szklanki cukru białego drobnego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
125 ml śmietanki 36%
300 g chałwy waniliowej
Sernik chałwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku 1/3 chałwy rozpuszczamy wraz z śmietanką, do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy.
Ser miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy jajka ( po jednym, i za każdym razem chwilę miksując). Dodać ekstrakt, mąkę, zmiksować. Następnie dodać ostudzoną masę śmietanowo-chałwową, zmiksować. Na końcu dodać resztę chałwy i wymieszać szpatułką.
Na przygotowany spód wylewamy masę serową. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 175 stopni C ( góra-dół). Studzić w piekarniku, następnie trzymać w lodówce przez min. 12 h. U mnie sernik nie popękał, i był prosty jak deska :)
2.W rondelku podgrzać smietankę wraz z chałwą, aż zgęstnieje. Polać ostudzony sernik.
Komentarze