Sernik cappuccino z żurawiną

0 (0 ocen)

Ostatnio polubiłam pieczenie serników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa.

Składniki:

  • Spód:
    5 łyżek mąki pszennej
    50 g margaryny
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    Szczypta proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    500 g tłustego zmielonego twarogu
    16 g cukru waniliowego (1 opakowanie)
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 łyżka cappuccino orzechowego
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    ¼ szklanki śmietany 30%
    4 łyżki suszonej żurawiny
    250 g konfitury żurawinowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik cappuccino z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Musimy uzyskać gładkie ciasto. Formujemy kulę i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 20 cm.
    Masa serowa:
    Do misy miksera wkładamy twaróg. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy na średnich obrotach. Dosypujemy mąkę ziemniaczaną, budyń i cappuccino. Następnie kolejno wbijamy jajka. Na końcu wlewamy śmietankę. Wyłączamy mikser, wsypujemy suszoną żurawinę i mieszamy łyzką. Gotową masę wylewamy na spód. Sernik pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (,,funkcja góra-dół”) przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130*C i pieczemy jeszcze 65 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Wierzch dekorujemy konfiturą żurawinową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować