Delikatny i lekki sernik na spodzie z wafelek w czekoladzie.
Składniki:
Spód
250 g wafelek w czekoladzie (u mnie prince polo)
30 g masła
Masa serowa
600 g twarogu z wiaderka
3 jajka
0,5 szkl cukru pudru
1 galaretka brzoskwiniowa
1,5 łyżeczki żelatyny
Góra
1 galaretka brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń
Sernik brzoskwiniowy na zimno na wafelkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafelki zmielić w blenderze. Dodać roztopione letnie masło. wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy lekko dociskając. Odłożyć do stężenia. Jedną galaretkę przygotować w 300 ml gorącej wody, dodać żelatynę i odłożyć do lekkiego stężenia. Twaróg przełożyć do naczynia i zmiksować z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno dodać do masy serowej i połączyć najlepiej mieszając. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksować na najwolniejszych obrotach mikserem. Połowę masy wylać na wafelkowy spód, przesypać pokrojonymi brzoskwiniami i wylać resztę masy serowej. Odłożyć do stężenia. Na górze ułożyć pokrojone brzoskwinie. Drugą galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na stężałą masę serową. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Część pokroić w kostkę a resztę w cieniutkie plasterki. Tortownica 25 cm.
Komentarze