sernik brzoskwiniowy na biszkopcie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten sernik pojawił się u mnie na świątecznym stole, dlatego musiał być maksymalnie dopieszczony. Do jego zrobienia użyłam swojskiego świeżego sera i aż 12 swojskich jajek. Dzięki nim miał piękny żółty kolor. Masa serowa jest gęsta, soczysta i ciężka ale biszkopt jest leciutki i delikatny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • * duża blaszka 29*41 cm
    Składniki:
    na biszkopt:
    4 jajka
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na masę serową:
    1500 g zmielonego białego sera
    12 jajek
    300 g cukru
    350 g masła
    puszka brzoskwiń
    3-4 łyżki rodzynek
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Biszkopty

Sernik brzoskwiniowy na biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić a najlepiej upiec ten biszkopt dzień wcześniej.
  • 2. Masa serowa: Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odsączyć na sitku. Masło utrzeć z cukrem bardzo dokładnie. Nadal ucierając dodawać po żółtku a następnie po trochę ser. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Masę wyłożyć na biszkopt i piec w 180*C około 50 minut a później zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze 20 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić sernik do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień.

Porady

Sernik można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Rodzynki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować