Sernik brzoskwiniowy

5 (170 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Sernik z przyrządzony w ten sposób bardzo ładnie się prezentuje, jest wysoki i bardzo smaczny , polecam na różne uroczystości rodzinne.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:

    4 jaja

    3,4 szklanki mąki pszennej

    3,4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:

    4 jaja

    3,4 szklanki mąki pszennej

    3,4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    3 łyżki kakao

    Wkładka serowa:

    600 gram sera białego mielonego

    300 gram cukru pudru

    1 budyń waniliowy

    6 jajek

    150 gram margaryny

    Masa brzoskwiniowa:

    1 puszka brzoskwiń w syropie

    3 galaretki brzoskwiniowe

    Masa budyniowa:

    0,5 litra mleka

    2 żółtka

    4 łyżki cukru

    1 opakowanie cukru waniliowego

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    3 łyżki mąki pszennej

    250 gram masła roślinnego

    Polewa czekoladowa:

    100 g masła

    6 łyżek cukru pudru

    2 łyżki kakao

    5 łyżek mleka

    1 łyżka oleju


Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Ciasto

Sernik brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Biszkopt ciemny pieczemy tak samo jak biszkopt jasny, tylko dodajemy kakao.
  • 2. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy zmielony ser, budyń. Z białek ubijamy pianę , delikatnie łączymy z masą serową. Masę wykładamy do formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30 minut.
    Brzoskwinie razem z syropem przekładamy do rondla, miksujemy blenderem, wlewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy suche galaretki, dokładnie mieszamy, odstawiamy do stężenia.
  • 3. Z mleka odlewamy jedną szklankę, rozrabiamy obydwie mąki i żółtka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce budyniu.
    Do rondla wlewamy mleka, dodajemy cukier, kakao, gotujemy prze 2 minuty, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i olej, studzimy.
  • 4. Na ciemny biszkopt rozsmarowujemy połowę kremy, układamy wkładkę serową, rozsmarowujemy pozostały krem, wylewamy tężejącą masę brzoskwiniową, przykrywamy jasnym biszkoptem, wierzch polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Porady

Ciasto najlepiej kroić następnego dnia ,wtedy się najlepiej kroi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Czwartek 27.11.2014r . http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=255

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować